Bloomberg: Türkiye, HÜRJET'te kullanmak üzere F404 motorları için ABD'den onay talep etti

 Bloomberg’e konuşan Türk yetkililere göre Türkiye, ABD'den yerli yapım savaş uçaklarında kullanmayı umduğu GE Aerospace motorlarını satın almak için izin istedi.



Yetkililere göre Ankara, HÜRJET eğitim uçağı programı için F404 motorları arıyor.

Bu talep, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Türkiye'nin hava kuvvetlerini modernize etme ve NATO üyesi ülkenin savunma sanayiini geliştirme hedefine ulaşması açısından kritik önem taşıyor.

ABD'nin onay vermesi halinde bu, Türkiye'nin Rus hava savunma sistemi satın alma kararının ardından yıllardır süren gerilimin hafiflediğine dair bir başka işaret olacak.

Yetkililer, Türk ordusunun, Northrop Grumman şirketine ait eskiyen T-38 ve F-5 filosunu, GE Aerospace motorlarının güç vereceği yerli HÜRJET ile değiştirmek istediğini söyledi.

ABD'nin Ankara Büyükelçiliği'nden bir sözcü Bloomberg'in sorularını yanıtlarken “Önemli bir NATO müttefiki olan Türkiye ile savunma ortaklığımızı daha da derinleştirmeyi dört gözle bekliyoruz” dedi.

Sözcü, GE Aerospace ve Türkiye arasındaki spesifik konular hakkında yorum yapmadı.

KAAN için F110 motoru

Erdoğan'ın bu ay sonunda Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'na hitap etmek üzere New York'ta olması ve ABD'li yetkililer ve işadamlarıyla bir araya gelmesi bekleniyor.

Hava kuvvetlerini yenileme planlarının bir parçası olarak Türkiye, KAAN savaş uçağı projesinde kullanmak üzere GE Aerospace F110 motorlarını da istiyor.

Ve Almanya'dan Eurofighter savaş uçaklarına satın almasına izin vermesini bekliyor.

Ankara, F-16 savaş uçakları satın almak ve mevcut uçaklardan bazılarını yenilemek için ABD ile yaptığı 23 milyar dolarlık savunma anlaşmasını küçültüyor.

Ancak bazı savaş uçağı parçalarını yerel olarak üretmesine izin verecek bir offset anlaşması hedefliyor.

Merkezi Cincinnati'de bulunan GE Aerospace, dünyanın en büyük jet motoru üreticisi.

Bir GE Aerospace sözcüsü Bloomberg'e yaptığı açıklamada, TEI'yi “F404 motorlarının bakım, onarım ve revizyonunun yanı sıra Türkiye'de montaj, denetim ve test için” kullanmayı hedeflediklerini söyledi.

Yetkililer, HÜRJET’in bir eğitim uçağı olarak tasarlandığını ancak Türkiye'nin jetin silahlı versiyonlarını da üretmeyi planladığını söyledi.


Comments

Popular posts from this blog

Yabancı İHA'lar Sudan'ın İç Savaşını Değiştiriyor

İGA İstanbul Havalimanı küresel bağlantıda 'dünya lideri'

Çin ve Türkiye'den Gelen Silah Akışı, Sudan’daki Devam Eden Çatışmayı Alevlendiriyor