Erdoğan’dan G20 dönüşü mesajlar: Hindistan’dan Avrupa’ya koridor Türkiye’den geçmeli
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, G20 Zirvesi’nde imzalanan Hindistan-Ortadoğu-Avrupa Ekonomik Koridoru için “Türkiyesiz bir koridor olmaz. Doğudan batıya trafik için en uygun hat Türkiye üzerinden geçmek durumunda” dedi. G20 dönüşü uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, özetle şunları söyledi:
ABD’DE MARKALARLA GÖRÜŞME YAPACAĞIM
Bildiğiniz üzere Amerika Birleşik Devletleri’ne Birleşmiş Milletler Genel Kurulu toplantısı için gidiyoruz. Hem o toplantıda vereceğimiz mesajlar hem de zirve marjında yapacağımız ikili temaslarla ilgili yoğun bir çalışma içindeyiz. Amerika seyahatinde ülkemizde yatırımları olan birçok markayla bir araya geleceğiz. Bunlarla doğrudan görüşmelerimiz olacak ve bütün her yıl geleneksel hale getirilen Türk-Amerikan İş Konseyi’nin malum bir yemeği olur. Öyle zannediyorum ki bu defa da yine bu yemeği düzenlemek suretiyle bir heyecan, bir coşku işadamlarına verecekler kanaatindeyim. Fakat ben hepsinden öte özellikle bu markalarla ikili görüşmeyi çok önemsiyorum. Bunların zaten Türkiye’de çok ciddi yatırımları da var. Onlarla yapacağımız görüşmelerin neticeleri, bizlere çok daha önemli bazı gelişmelerin kaydedildiğini gösterir.
DENİZ ÜSTÜNE GÜNEŞ SANTRALI
Örneğin bir firmanın deniz üzerinde güneş santralı kurma gibi hedefleri vardı. Türkiye’deki ortağıyla beraber bu adımı atma niyetini ortaya koydular. Fakat bu hamle henüz yapılmış değil. Bunun yanında GES’le ilgili gelişmeler var, güneş enerjisinde atılan bazı adımlar var. Bunları çok çok önemsiyoruz. Rüzgâr ve güneş enerjisinde atılacak bu adımların yanında nükleer enerjide de Akkuyu ile attığımız adım var. Sinop’u da Sayın Putin ile konuştuk. Bir de bu seyahatte 3’üncü bir santralın kurulması hususunda Güney Kore Cumhurbaşkanı’yla da bir görüşme yaptık. Ve bütün bu adımlarla birlikte enerjide sıkıntımız kalmayacak.
HİNDİSTAN - ORTADOĞU AVRUPA KORİDORU
(Hindistan-Orta Doğu-Avrupa Ekonomi Koridoru) Türkiyesiz bir koridor olmaz. Doğudan batıya Trafik için en uygun hat Türkiye üzerinden geçmek durumunda. Biz jeostratejik konumumuz itibarı ile dünyadaki bütün koridorlarla ilgili gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Kuşak ve yol girişimi konusunda Çin mesafe aldı, devam ediyor. Biliyorsunuz bizim de Çin’in attığı bu adıma yönelik aldığımız mesafe var. Yani Marmaray’a varıncaya kadar hepsi o projenin, planın içinde. Biz diplomasiyi kazan-kazan ilkesi çerçevesinde yürütüyoruz ve bu alternatif güzergâhlardan ne ölçüde yararlanabiliriz, ne kazanabiliriz bunun çalışmasını yapıyoruz. Ülkeler ticari yol ve güzergâhlarla, etki alanlarını da geliştirme gayretindeler.
TÜRK VE ABD’Lİ YATIRIMCILARA: DAHA CESUR OLUN
Siyasi ilişkilerimizde yakaladığımız olumlu hava, önümüzdeki dönemde ticaretimize de pozitif yansıyacaktır, kimsenin şüphesi olmasın. Enerji, otomotiv, demir çelik gibi ihracat kalemlerinin sayısını ve miktarını artırmak temel önceliğimiz olacak. Var olan işbirliği alanlarımızı, sektörleri çeşitlendirmek için işadamlarımıza da büyük görev düşüyor. Türk işadamları da ABD’li partnerleriyle ortaklıklarını güncellemeli, yeni hedefler belirlemeli. Türk ve ABD’li yatırımcılar, işadamları daha cesur davranabilirler. Çünkü ülkelerinin yönetimlerinde ticareti artıracak iradeye sahip, buna göre politikalar yürüten iktidarlar mevcut.
HİNDİSTAN’DAN AVRUPA’YA EKONOMİ YOLU
- Hindistan’da düzenlenen G20 liderler zirvesinde, AB ile yedi ülke arasında bir ekonomik koridor inşa edilmesi için anlaşma imzalandı. Anlaşmaya göre Avrupa, demiryolu ve deniz hatlarıyla Orta Doğu ve Hindistan’a bağlanacak. Batı’nın bu hattı, Çin’in Yol ve Kuşak Projesi’ne karşı geliştirdiği yorumları yapıldı. Yeni ekonomik koridora Türkiye dahil edilmedi. BAE devlet Haber ajansı Wam’ın haberine göre BAE, Suudi Arabistan, Hindistan, Ürdün, İsrail ve AB’yi kapsayan Hindistan-Ortadoğu-Avrupa Ekonomik Koridoru ‘katılımcı ülkeler arasındaki bağlantı ve entegrasyonu önemli ölçüde artıracak.
Comments
Post a Comment